Het Verenigd Koninkrijk noemt de nieuwe Chinese veiligheidswet die wordt ingevoerd in Hongkong een “gevaar voor de autonomie van haar inwoners”.

Tijdens het jubileum van de overdracht van de Britse kroonkolonie aan China op 1 juli werd gedemonstreerd tegen de wet. Daarbij zijn honderden mensen gearresteerd.

Hongkong heeft onder meer een eigen rechtssysteem, maar dat wordt volgens critici ondermijnd door de nieuwe wet.

Premier Boris Johnson heeft nieuwe mogelijkheden aangekondigd voor inwoners van Hongkong om in het VK te wonen, werken en burgerschap aan te vragen.

De Europese Unie spreekt zich ook uit tegen de nieuwe wet en overweegt stappen.

Het Verenigd Koninkrijk zegt dat de invoering van de nieuwe Chinese veiligheidswet strijdig is met de afspraken die zijn gemaakt over Hongkong. “Het is een duidelijke schending van de autonomie van Hongkong en een direct gevaar voor de vrijheden van haar inwoners”, zei minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

Raab zei dat de inhoud van de nieuwe nationale veiligheidswetgeving “zorgvuldig” is bekeken en “duidelijk een ernstige schending is” van de afspraken uit 1984. Toen sloten Londen en Peking een overeenkomst over de overdracht van de Britse kroonkolonie aan China. Die vond uiteindelijk plaats in 1997.

China beloofde destijds dat dat Hongkong nog 50 jaar een speciale status zou krijgen binnen de communistische Volksrepubliek. De metropool heeft onder meer een eigen rechtssysteem, maar dat wordt volgens critici ondermijnd door de nieuwe nationale veiligheidswet.

Het Verenigd Koninkrijk bestuurde Hongkong meer dan 150 jaar voor de overdracht aan China. Inwoners konden jarenlang een speciale status aanvragen in het Verenigd Koninkrijk. Premier Boris Johnson maakte woensdag bekend inwoners van Hongkong met zo’n British National Overseas Status tegemoet te komen.

Johnson stelde dat er nieuwe mogelijkheden komen voor dergelijke inwoners van Hongkong die naar het Verenigd Koninkrijk willen komen. "Ze krijgen beperkt toestemming om te blijven met de mogelijkheid om te wonen en te werken in het VK en vervolgens ook het burgerschap aan te vragen."

EU overweegt stappen tegen China

De Europese Unie heeft China inmiddels opgeroepen om geen acties te ondernemen die de autonomie van Hongkong ondermijnen.

Het is "essentieel" dat de bestaande rechten en vrijheden van inwoners van Hongkong, inclusief de vrijheid van meningsuiting en demonstratie, wordt gerespecteerd zoals China eerder heeft verzekerd, stelde EU-buitenlandchef Josep Borrell in een verklaring namens de lidstaten.

De EU blijft haar zorgen kenbaar maken in haar dialoog met China, aldus Borrell. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei woensdag dat de lidstaten zich met internationale partners beraden op eventuele stappen.

In Hongkong zijn woensdag 300 mensen gearresteerd tijdens protestacties tegen de omstreden wetgeving. In de metropool waren duizenden mensen de straat opgegaan tijdens het jubileum van de overdracht van de Britse kroonkolonie aan China op 1 juli 1997.

Oproepen tot onafhankelijkheid verboden

De demonstranten scandeerden leuzen als "verzet tot het einde" en "onafhankelijkheid voor Hongkong". Agenten vuurden traangas af en gebruikten pepperspray.

De politie heeft volgens een bron van de krant South China Morning Post te horen gekregen dat iedereen die oproept tot de onafhankelijkheid van Hongkong op grond van de nieuwe wetgeving kan worden opgepakt.

Agenten zou onder meer zijn verteld dat vlaggen en spandoeken met slogans die betrekking hebben op revolutie en onafhankelijkheid voortaan illegaal zijn. Van de ruim 300 mensen die zijn aangehouden zouden er negen zijn vastgezet op verdenking van het overtreden van de nieuwe veiligheidswet.

LEES OOK: Trump waarschuwt Boris Johnson voor Huawei dat zich als een ‘parasiet’ aan het Verenigd Koninkrijk zal hechten